SKITSE TIL EU-DIREKTIV
for et levende hav
INSTITUT FOR EVIGE UTOPIER FORESLÅR
ud fra følgende betragtninger:
• EU skal tage ansvar for den økologiske omstilling
• EU’s målsætninger for klima og biodiversitet skal overholdes – også når det gælder havet. Det vil bl.a. medføre, at investeringsstrategier og lovgivning ændres
• EU har endnu ikke sikret god miljøstatus i henhold til havstrategirammedirektivet
• EU har endnu ikke udpeget og sikret alle marine Natura 2000-områder mod skadelige aktiviteter i henhold til fugle- og habitatdirektiverne
• Fiskeriet i Europa skal være klimaneutralt og skånsomt over for bund, fauna og fisk
• Fiskeriet i Europa skal have minimal udsmidning under fangst af blank, dagligt landet fisk og have størst mulig værdi ud af fiskene i havet ved kun at lande fisk af prima kvalitet
• Fiskeriet i Europa skal modvirke spekulation i naturressourcer og sort rovfiskeri
AT EU INDDRAGER FØLGENDE I HAVSTRATEGIRAMMEDIREKTIVET:
Artikel 1
Bindende overordnet EU-mål
1. EU-landene stopper overfiskeri af alle bestande under den fælles fiskeripolitik.
2. EU-landene træffer foranstaltninger til at standse ulovligt, urapporteret og ureguleret fiskeri i deres farvande.
3. Fiskeriet skal omstilles til et naturskånsomt fiskeri med brug af passive fiskerimetoder, vedvarende energi og et lavere energiforbrug.
4. De menneskeskabte klimaændringer er den absolut alvorligste problematik i verden - også i forhold til havmiljøet og de befolkninger, som lever af havet. At nedbringe klima- og biodiversitetsbelastningen bør derfor have absolut førsteprioritet i forhold til alt andet.
Artikel 2
Principper
1. EU vil sikre, at sårbare hav- og kystområder holdes uberørte og vilde, så de kan fungere som sikre havne for dyr og planter, hvor de kan få en pause fra skadelige menneskelige aktiviteter, og hvor kystsamfund kan nyde en bevaret natur.
2. Menneskeheden er afhængig af et rent og sundt hav.
3. Havet fungerer som et reservoir for CO2, regulerer vejrmønstre og giver ilt.
4. EU vil fremover optræde som en global leder og sikre at ulovlige drab på havfugle, delfiner, hvaler, skildpadder og andre dyr, samt at ulovligt, ureguleret og urapporteret fiskeri udryddes i EU’s farvande og globalt.
5. EU’s fiskeflåde skal hurtigst muligt udskiftes eller ombygges, så den drives af 100 procent reel vedvarende energi.
6. De farvande, vi spiser fra, svømmer i og nyder på så mange måder, skal beskyttes mod påvirkningen af vores forurenende aktiviteter på land og til søs. Forureningen skal stoppes ved kilden ved at ændre den måde, vi producerer og forbruger på.
7. Lokalt fiskeri: Det er enkelt og fordelagtigt, hvis lokale fiskere kan afsætte deres fangster lokalt.
8. Skånsomt fiskeri: Når man anvender passive fiskeriformer som bundgarn, ruser og tejner betyder den omgående sortering af fangsterne, at alle utilsigtede fangster kan genudsættes levende. Også den gamle danske semi-passive fiskeriform snurrevodsfiskeri regnes for et særdeles naturskånsomt fiskeri, som samtidigt er særdeles energieffektivt.
Artikel 3
Økonomi
1. EU skal overgå til en økonomi på land og til søs, der tillader en harmonisk sameksistens mellem mennesker og det miljø, vi er afhængige af. I en overgang vil der være færre fisk at fange, indtil bestandene er genoprettet. Visse aktiviteter, for eksempel dybhavsminedrift og olie- og gasudvinding, er lige så uforenelige med vores klima, som det er for havlivet og skal stoppes helt.
Artikel 4
Ejerskab
1. I øjeblikket er der en voldsom koncentration af fiskerettighederne i Danmark og EU. Vi skal have allemandsretten over havets ressourcer tilbage og systemet med omsættelige kvoter skal afskaffes til fordel for et system, hvor adgangen til fiskeri styres af et ikke-omsætteligt licenssystem.
Naturskånsomme kystfiskere skal have ret til frit fiskeri – dog med nogle tekniske bevarelsesforanstaltninger såsom krav til fangstredskabernes indretninger, for eksempel når det gælder maskestørrelser i garn.
Artikel 5
Beskyttelse af biodiversitet og økosystemer
1. Havområder bør kategoriseres og kortlægges efter biologisk status og vigtighed i forhold til fiskeynglepladser og fourageringsområder.
2. Ligesom det er besluttet at en procentdel af landjorden skal være fredet og omdannet til nationalparker, skal større havområder også fredes. Op imod 70 % af det totale havareal i EU skal omdannes til nationalparker med særskilte regler for fiskeri og færden. Truede arter (UICN) skal beskyttes imod fiskeri gennem fredning.
3. Forskning viser at lyde fra motoriserede fartøjer påvirker havpattedyrs færden og migrationsruter. For at dette undgås, skal transport og færden på havet planlægges således at disse dyr ikke bliver påvirket unødvendigt.
4. Omlægning til fiskerimetoder og fartøjer der tilgodeser natur skal prioriteres, således at de store trawlere og bomtrawlere udgår fra fiskeflåder, og at små erhvervsfiskere og lystfiskere tilgodeses.
5. Al kystsikring blandt andet i form af strandfodring stoppes, og der laves/fastholdes regler om bebyggelse minimum 300 m fra hav til nærmeste hus. Ingen kompensation ved bebyggelse tættere. Dette vil begrænse ødelæggelserne af det kystnære havmiljø og habitater for et væld af fiskearter.
6. Sandsugning og ralsugning bør stoppes og kun gøres steder, hvor der fremlægges en komplet rapport over området, og hvor det vurderes, at det ikke vil have konsekvens for fiskebestande og miljø. Dette vil sikre et sundere bentisk havmiljø, hvor omrøring af sediment begrænses og den bundne carbon ikke frigives i form af CO2.
7. Et komplet stop for natur- og havmiljøødelæggelser, som for eksempel unødvendige kunstige øer og store havneanlæg, herunder også olieboringer, indføres.
8. Et minimumsbeløb på 5 % af BNP for EU’s medlemslande året skal afsættes til reetablering af ødelagt havmiljø, genetablering af stenrev, koralrev, gydebanker og opretholdelse af sunde fiskebestande og diversitet i havet.
Artikel 6
Uddannelse og rådgivning
Fiskeriuddannelser samt efteruddannelser og anden rådgivning til fiskeri skal fremover hvile på principperne om bæredygtigt og naturskånsomt fiskeri.
* * *
Dette er en skitse til et EU-direktiv for et levende hav udarbejdet af NOAHs Institut for Evige Utopier.
Hvis du ønsker at bidrage til revideringen af EU-direktivet kan du via noah.dk/havet give din stemme til kende i den officielle EU-høring for havstrategirammedirektivet senest den 21. oktober 2021.
Det nytter. Og alle stemmer tæller.
Tak!